PALISADE MIRANDA

 

Client: Galileo   |   Program: Residential   |   Floor Area: 16,000 sqm   |   Status: Marketing

Team: Kann Finch, Site Image, VOS Group, Aurecon, Neil Bradford, Inhabit, WT Partnership

 

A 197 apartment development in Miranda, Sutherland. The site for the project is strategically located on the eastern edge of the recently delineated higher density central residential precinct. The site has two sensitive interfaces, one to the south with the existing railway line and the second to the east with Miranda public school.

The interface with the school was a key driver in the initial response to the project and brief. An earlier development proposal looked to orient all buildings away from the school boundary, which resulted in a series of single loaded blocks that were tightly spaced along the street. 

As a direct counterpoint to this approach, a second iteration increased the building density at the ends of the site but eroded the building mass through the center of the site, where the most sensitive school facilities are located. Not only did this approach increase the overall developable floor area but it also opened up a central open space at the heart of the proposal. 

Each of the larger primary building masses was reduced in scale through the addition of circulation breezeways that created vertical separation between elements and a subtle subdivision of the street elevation. Finally, each sub block stepped down in height from the site periphery towards the center, creating a mirrored sequence of 8 - 7 - 6 and then 6 - 7 - 8  storey blocks with individual address and identity.